Növényi növekedés optikai elemzése tenyészedény kísérletben


Kovács Attila, Czinkota Imre, Tolner László

Szent István Egyetem, MKK, Környezettudományi Intézet



A biodízel gyártás melléktermékeként keletkező szennyezett glicerin, és annak jellemző komponenseinek (glicerin, metanol) hatását vizsgáltuk a talaj tápanyag-szolgáltató képességére. Tenyészedény kísérletben angolperje jelzőnövény növekedését vizsgáltuk a növények optikai megfigyelésével. Azonos feltételek között naponta készítettünk képeket nagyfelbontású kamerával a növényekről, a tenyészedények körbeforgatásával 8 különböző szögben. A digitális képek elemzésével kaptunk információt a növények fejlődéséről. A nyert nagymennyiségű adat összetett elemzésével jutottunk értékelhető információhoz.

A növények különbözőképpen reagáltak az őket ért stresszhatásokra. Ez a különböző időpontban jelentkező csírázásban és a fejlődési ütem eltéréseiben mutatkozott meg.

Az egyes tenyészedényekben azonos körülmények között fejlődő növényi egyedek is eltéréseket mutattak. Ezt a különböző szögben készített felvételek eltéréseinek elemzésével figyelhettük meg. A stresszhatás növekedésével nemcsak a kikelt növények fejlődésének lassulását, hanem a kelések és a fejlődés egyenetlenségeinek fokozódását figyeltük meg.

Varianciaanalízissel bizonyítottuk a kezelések hatását növények növekedésére. Hasonló hatást kaptunk a különböző szögben készült felvételekről leolvasott adatok szórásainak összehasonlításaival is.