Automatikus finomfrakció szemcseméret-eloszlás meghatározás

Kovács Balázs1 Czinkota Imre2 - Tolner László– Czinkota György3 Szacsuri Gábor4 Czanik Péter2 3

1GÁMA-GEO Kft, 3519 Miskolc, Bencések útja 111.

2Szent István Egyetem, Talajtani és Agrokémiai Tsz, 2100 Gödöllő, Páter K. u. 1.

3Elemez Kft. Budapest, Falk Miksa u.

4Miskolci Egyetem, Hidrogeológiai-Mérnökgeológiai Tsz., 3515 Miskolc-Egyetemváros

 

Összefoglalás

A finom talajfrakció szemcseméret-eloszlásának ismert meghatározási módjai (hidrométeres eljárás, pipettás mérési módszerek) munkaigényesek, továbbá a szemcseméret-eloszlási görbe kevés pontjának meghatározását teszik lehetővé, ezért szükségesnek tartottuk egy automatikus, kvázi-folytonos szemcseeloszlási görbe felvételére alkalmas berendezés kidolgozását.

keresztelt mérőeszköz képes az iszapolási vizsgálat során a szuszpenzió- sűrűség kvázifolytonos észlelésére. A kidolgozott érintősereges számítási módszerrel a szuszpenzió-sűrűség időbeli változása és annak változási sebessége alapján meghatározhatók ismert méretű szemcsék százalékos arányai és ennek segítségével megrajzolható a szemcseméret eloszlási görbe.

Mivel egy számítógép elvileg tetszőleges számú ASTA cellát vezérelhet, ezért lehetőség van nagyszámú párhuzamos mérés elvégzésére.

A berendezés teszt-példányai elkészültek, melyekkel a közeli hónapokban független külföldi laboratóriumokban és egyetemeken végeznek méréseket.

 

A fejlesztést az Országos Tudományos Kutatási Alap T 32506 és T 037667 témaszámokon folyó kutatásai támogatják. Az ASTA névre