Nitrát kimosódás vizsgálata talajoszlop kísérletben

Tolner László, Kovács Attila

Szent István Egyetem, Talajtani és Agrokémiai Tanszék, Gödöllő

 

Nitrogénben szegény szerves anyagot a talajba juttatva megváltozik annak egyensúlyi C/N aránya. Ennek hatására az adott szerves anyagot lebontó mikroorganizmusok a szervezetük felépítéséhez szükséges nitrogént elsősorban a talaj, növények számára felvehető, nitrogén készletéből fedezik. Ez egyrészt akadályozza a növény nitrogén felvételét, másrész gátolja azt, hogy a nitrogén a mozgékony nitrát formában kimosódjon.

A glicerin, amely a biodízel gyártás melléktermékeként nagy mennyiségben képződik, alkalmas anyag lehet a talaj C/N arányának tudatos befolyásolására. A glicerin, az egyszerű cukrokhoz hasonló módon, könnyen elérhető táplálékforrása a talaj mikroorganizmusainak. Ez azt jelenti, hogy kis mennyiségben való alkalmazása is rövid idő alatt jelentős hatást eredményez. A glicerin tartalmú ipari melléktermék szennyezésként olyan anyagokat tartalmaz, amelyek jól hasznosulnak a talajban. Ilyen a katalizátorként alkalmazott káliumhidroxid és a növényi magvakból kioldódó természetes anyagok.

Kisméretű talajoszlopokon vizsgáltuk, hogy a glicerin kezelés hogyan befolyásolja a nitrát kimosódását. Glicerin kezelés alkalmazásával a nitrát kimosódása szignifikánsan csökkent.