Függvény-rendszer paraméterinek meghatározása a talaj-foszfor deszorpciójának modellezéséhez


Tolner László, Füleky György

Szent István Egyetem, MKK, Környezettudományi Intézet


Korábbi munkáinkban kidolgoztunk egy modellt a talaj foszfor többlépéses deszorpciójának modellezésére. A modell egy egyszerűsített adszorpciós izoterma és az anyagmérleget leíró összefüggés kombinációja. Jelen munkánkban a modellt különböző mértékben előkezelt minták összehasonlító vizsgálatára alkalmaztuk. Célunk az volt, hogy a modellparaméterek közötti különbségek megfelelően jellemezzék a minták közti különbséget.


A modell, bár fizikai, kémiai összefüggéseken alapul, a talajhoz hasonló összetett rendszerek esetén, csak tapasztalati összefüggésként alkalmazható. Az összetett modell paraméterei különböző kombinációkban egyaránt alkalmasak voltak arra, hogy vizsgálati tartományban jó illeszkedést eredményezzenek. A talajminták különböző kezeléseinek összehasonlításához arra törekedtünk, hogy minél kevesebb paraméter, minél inkább egyértelműen jellemezze a vizsgált tulajdonságot, ami a talajminták deszorbeálható foszfor mennyisége és viselkedése.


A talajminták kétféle foszforkezelést kaptak. Az egyik típus, különböző mértékű frissen adszorbeált foszfát volt. A másik típusú, korábbi kezelések esetén, hosszú idő állt rendelkezésre a talaj és a foszforkezelés kölcsönhatására, az adagolt foszfor erősebb kötődésére. A kétféle kezelés 25 féle kombinációt eredményezett. A talajminták vizsgálata során a kezelt minták soklépéses vizes deszorpciójával visszanyert foszfor értéketeket használtuk fel a modell paraméterek meghatározásához.


A regresszió számításnál, az összehasonlítandó minták modelljeinek, modellparamétereit közös regresszióval határoztuk meg. A számítások eredményeként kapott modellparaméterek, jól jellemezték a különböző időben és különböző mértékben a talajhoz adott foszfor eltérő viselkedését.